Bez sebe ne možemo

Bez sebe ne možemo

  • Post category:Motivacija

Od malena nas uče kakvi da budemo prema drugima, ali niko nas ne uči kakvi da budemo prema samima sebi. A odatle sve počinje.

Kada osoba napreduje, kada ulaže u sebe, onda stvari počne da gleda na drugačiji način u odnosu na to kako je gledala prije. Naravno, drugačije gledanje na stvari dijelom dolazi i prirodnim putem, samim sazrijevanjem. Ali samo jednim dijelom. Većinskim dijelom ono dolazi kroz, kao što rekoh, napredovanje i ulaganje u sebe, te kroz iskustvo.

Nevjerovatan je stepen napretka i razvoja koji osoba može postići samo u roku od godinu dana. Nevjerovatna je količina znanja koju može usvojiti i količina iskustva koje može doživjeti.

Upravo kao rezultat toga na ovoj svojoj stranici pisat ću o temama o kojima sam već pisao. Ali ovaj put naravno iz druge perspektive, sa drugim znanjem i iskustvom, drugačijom percepcijom. To ne znači da je ono što sam ranije pisao promašeno i netačno. Ne. To samo znači da sam sada zreliji i da sam naučio neke nove stvari, te da ono ranije napisano sada širim i upotpunjujem.

Jedna od tema o kojoj najviše čitam, istražujem i ujedno segmenata na kojem radim, kada je riječ o mom ličnom rastu i usavršavanju jeste strah, odnosno savladavanje straha i povećanje samopouzdanja.

Vjera u sebe

Prva stvar je da moramo malo više vjerovati sebi i u sebe. Znam kako vam ovo zvuči, znam šta će mnogi da pomisle: ”Evo ga, šuplja priča, vjeruj u sebe, motivacija, još jedan tzv. life coach.” Ne krivim vas. Isto sam tako mislio kada sam ja počeo da čitam druge autore, kako strane tako i domaće. Onda sam odlučio da probam to što savjetuju. Slažem se da ima puno šuplje. Ali, ne u riječima, nego u djelima onih koji to govore. Ali, to je za neku drugu temu.

Dakle, prvo morate vjerovati u sebe. Svako od nas, ali zaista svako, ima svrhu na ovom svijetu. Svako od nas ima potencijal da nešto dadne svijetu i ljudima, da nešto ostane iza njega. Pitanje je samo da li ćemo i kada otkriti taj potencijal. Neki otkriju prije ili poslije. Neki ne otkriju nikada. I to je najveći promašaj koji možete napraviti u životu – doći na samrtnu postelju, a ne otkriti zbog čega ste živjeli.

Da bismo otkrili potencijal moramo što više da radimo. Što više radimo, što smo uporniji i disciplinovaniji, što prije ustanemo nakon pada, to su veće šanse da ćemo brže otkriti taj svoj potencijal.

Slušajte sebe

Svakako je već previše ljudi, ili će da ih bude, koji imaju loše mišljenje o vama, koji vas nipodaštavaju I misle da nemate pojma. To je uredu. Ne mogu vas svi voljeti i neće. Ne mogu vas ni svi podržavati i neće. To je tako. Ono što vi trebate jeste ne obazirati se na to. Što više slušate druge, vaše samopouzdanje će biti manje. Što više slušate druge, to ćete manje biti spremni da radite na onome što želite.

Dakle, prvo vjerovati sebi i u sebe. Jer, ako vi ne vjerujete u sebe, kako ćete očekivati da neko drugi vjeruje? Ako vi ne vjerujete da možete nešto postići, kako ćete očekivati da vjeruju drugi? Ako vi sami sebe ne možete i ne znate ohrabriti, kako ćete očekivati da vas drugi ohrabruju?

O ovome ima još puno da se piše. Pred nama je puno tekstova i blogova. Imamo vremena i prostora…