Uvijek možete čitati

Uvijek možete čitati

  • Post category:Motivacija

Ako vi ne budete radili na sebi, onda niko drugi neće raditi na vama.

Ja zaista ne volim da radim džaba. Pod džaba ne mislim na novac, nego na smisao posla i na rezultat. Postoje poslovi koji apsolutno nemaju nikakvog smisla, niti svrhe. Samim tim ne daju ni rezultat. Takvi poslovi su bacanje vremena. Kao što ne volim džaba raditi, ne volim ni za pare sjediti. Postoje poslovi gdje nema posla. Nikako. Ljudi sjede po cijeli dan. Malo nešto urade i to je to. To nije samo bacanje vremena, nego i ubijanje pameti, produktivnosti, ubijanje u pojam. Ali, nekome to odgovara, nekome je to smisao života. I to je ok. Ali, šta kada vama to nije smisao, a u takvom ste okruženju? 

Ne volim ni iskorištavanje. To znači kada se nađete na jednom od ova dva navedena posla, ali ne želite da se ‘’stopite’’ sa takvom okolinom i stanjem, nego pokušavate da stvarno nešto uradite: namećete se, aktivni ste, puni ideja, ništa vam nije mrsko. Tu onda dolazi do jednog od dva scenarija: ili vas otjeraju, ili vas iskorištavaju i sve na vas natovare. Ni jedno ni drugo ne valja. Bio sam i u jednoj i u drugoj vrsti posla, ali sam oba puta sam otišao. Onda se čovjek naravno počne da pita šta je smisao svega toga, šta da radi, kako da se postavi.  Uspio sam naći sebi odgovor… 

Ključ je u tome šta želimo: posao na kojem nećemo ništa raditi, ili na kojem ćemo raditi? Ako želimo prvo, ok. Sve odgovara osim rada. Ako želimo drugo, a nađemo se u situaciji da nema posla, da niko ništa ne radi, dobijemo platu, a nismo je ‘’zaradili’’, počet ćemo možda da se pitamo da li ima smisla ostati tu? Ili treba otići?

Ostati. Tražiti bolju priliku i raditi na sebi u međuvremenu. S obzirom da sam jednom bio iskorišten, a drugi put trpio nerad, treći put nisam smio dozvoliti sličnu situaciju. Nisam htio ni da odem, ni da trpim nerad, a ni da se namećem i ističem, pa na kraju nosim sav teret. Kreirao sam svoj tempo. Na posao sam dolazio kao u svoju firmu.

Pošto se bavim govorništvom i javnim nastupom, svaki dan sam radio na tome u toku radnog vremena. Nisam kao prije čekao kraj radnog vremena, pa da radim poslije. Ovako sam poslije radnog vremena mogao raditi druge poslove.

Ne moramo mi uvijek biti ‘’dežurne budale’’. Jedno je kada niko ne radi, a vi radite, jer ima smisla. Sasvim drugo je kada niko ne radi, a vi radite, a nema nikakvog smisla, niti to ko cijeni. Niko drugi neće raditi na vama, osim vas samih. Kreirajte svoj plan i program. Utičite vi na okolnosti, a ne one na vas! Ako ništa drugo, uvijek možete čitati knjigu.