Spojite se sa publikom

Spojite se sa publikom

U prezentaciji, nastupu, govoru, nije samo bitno šta govorite, nego i kako govorite, na koji način. Kako se ponašate na sceni; kakve gestikualcije pravite; da li ste ukočeni i uštogljeni ili opušteni; da li se krećete po sceni, itd…

Izašao sam nasmijan pred publiku i od nje dobio istu reakciju. Ispričao sam priču na takav način da su svi gledali u mene ne trepčući i slušali maksimalno skoncentrisani. Ok. Šta dalje? Kako da nastavim govor, prezentaciju, izlaganje? Šta ću sa rukama? Hoću li sjesti? Hoću li ostati za stolom ili govornicom, ili se trebam kretati? Sve su to pitanja koja u nama bude dodatnu nervozu i povećavaju tremu.

Kretanje

Kretanje je jedan od bitnijih faktora uspješne prezentacije i govora. I eto vam odmah odgovora na pitanje: da li da sjedim ili ustanem? Obavezno ustati.

Hodanje je dozvoljeno, čak i poželjno. Ali, naravno i o tome morate voditi računa. To ne smije biti nekontrolisano hodanje, tamo-vamo-tamo-vamo, tako brzo da vas publika ne može pratiti. Takav način hoda kod publike stvara nervozu i onemogućuje praćenje, te dovodi do gubitka veze sa publikom. A ako izgubite vezu sa publikom, gubite i njenu pažnju. A ako izgubite pažnju, onda publika neće ništa zapamtiti, niti naučiti, te će na kraju vaša prezentacija biti neuspješna i besmislena.

Spojite se sa publikom. Između vas i publike uklonite sve moguće prepreke i kad god je moguće izbjegavajte prevelik razmak među vama. Ukoliko vam to prostor i raspored omogućuju, ušetajte među publiku, postanite dio nje, održavajte kontakt očima i iz blizine. Takvim vašim ponašanjem poslaćete poruku da ste sigurni, da se osjećate lijepo među publikom, da vas nije strah, da se ničega ne bojite, da je to za vas prirodni ambijent. I naravno, to će imati ogroman uticaj na mišljenje i stav publike o vama, na njenu koncentraciju i praćenje prezentacije. Ako je neko na putu da izgubi pažnju, vašim ulaskom među publiku, ta osoba će se „trznuti“, pa će vam ponovo posvetiti svoju pažnju. Ulazak u publiku je također veliki znak samopouzdanja.

Slikovito prikazujte događaje

Kretanje po bini je bitno i radi održavanja energičnosti i vas i prezentacije, a i publike. Kretanje je posebno dobro ukoliko govorite o stvarima koje imaju neki vremenski slijed događaja. Pa tako npr. govorite o nečemu što se desilo prije dvije godine, pa stojite na jednom kraju pozornice, pa onda se pomjerite na sredinu kada govorite o sadašnjosti. Poslije, kada opet budete spominjali prošlost i taj događaj, vratite se na mjesto na pozornici na kojem ste govorili o tom događaju. Na taj način slikovito prikazujete događaje i omogućavate publici da vas lakše i bolje prati, da u svojoj glavi stvori sliku i redoslijed događaja, te da prati vašu strukturu prezentacije.

Sada ćete mi reći kako imate tremu i kako ne možete ni zamisliti sebe da budete tako opušteni. Ali, i za to imam rješenje. Naravno, pratite stranicu, pa ćete da saznate u idućem blogu. 