Kako vam ide čitanje?

Kako vam ide čitanje?

”Televizija je nevjerovatno važna za obrazovanje. Svaki put kada je neko upali, ja odem u drugu sobu i čitam knjigu.” (Groucho Marx)

Nedavno sam pročitao informaciju da svjetski lideri, posebno u biznisu, poput Bill Gatesa, Warrena Buffeta, Richarda Brensona i drugih čitaju minimalno jednu knjigu sedmično, dok prosječan Amerikanac čita jednu knjigu godišnje. Ne sumnjam da je slična situacija i u drugim dijelovima svijeta.

Bez čitanja nema uspjeha, bez obzira koliko neko tvrdio suprotno. Moguće je da osoba može postići uspjeh bez čitanja, ali do određenog nivoa. Međutim, to su izuzeci. No, i u tom slučaju taj uspjeh je ”šupalj”. Knjige nas obogaćuju u svakom smislu. Kroz knjige dolazimo do nekih stvari do kojih ne možemo doći lično. Knjige nam pomažu da ”razgovaramo” sa ljudima sa kojima nemamo priliku da razgovaramo u četiri oka.

Knjige i govorništvo

Čitanje je posebno važno za govorništvo. Dobrog govornika nema bez čitanja. Nemoguće je biti dobar govornik, a da ne čitate. Čitanje poboljšava naš vokabular. Naravno, to nije nešto što primijetimo nakon jedne pročitane knjige. To je proces. To ćemo primijetiti i toga biti svjesni nakon stotina pročitanih knjiga, odnosno nakon nekoliko godina čitanja.

Drugi razlog zbog kojeg je čitanje važno jete poboljšanje dikcije, izgovora. Dakle, čitanje nam neće samo poboljšati vokabular, odnosno obogatiti riječnik, nego će nam pomoći da govorimo ljepše i razgovjetnije, da govorimo polahko i sigurno, da ne žurimo, da svako slovo i svaku riječ izgovaramo onako kako treba. U tom smislu sa vama ću da podijelim jedan savjet, ili recept: svaki dan odvojite deset minuta za čitanje naglas. To je posebno važno, jer čitanjem na glas informaciju primate putem dva čula: i vidom i sluhom. Čitanjem naglas slušate sami sebe, čut ćete gdje morate popraviti izgovor.

Poezija i izgovor

Za poboljšanje izgovora također vam preporučujem čitanje poezije. Naglas naravno. Čitajte i ponašajte se kao da ste na priredbi, kao da je pred vama stotinu ljudi. Skoncentrišite se i čitajte polahko, razgovijetno, jasno i glasno. Svako slovo izgovorite kako treba. Vidjet ćete kakav rezultat ćete postići. Ja sam govorio dosta brzo. Čitanje poezije mi je pomoglo da usporim, da govorim normalno, da ne žurim, da ‘č’ izgovaram kao ‘č’, a ne kao ‘ć’.

Treći razlog zbog kojeg je čitanje važno za govorništvo jesu priče do kojih dolazimo kroz knjige. Pisao sam u nekom od ranijih blogova o važnosti priča u govoru. Koliko priče obogaćuju naš govor, koliko ga čine zanimljivim i koliko pomažu da držimo pažnju publike. Govor bez priča je dosadan i monotan. Čitanje nam pomaže da to izbjegnemo. Najbolje je sa publikom dijeliti lične priče. Ali kad njih nema, onda su knjige najbolji izvor.