Možete li izdržati

Možete li izdržati

  • Post category:Motivacija

Uspješni ljudi nisu uspješni zato što imaju neki poseban talenat ili potencijal, nego zato što su odlučni i disciplinovani. To je nešto što svako od nas može da ima. Pitanje je samo da li želimo?

Disciplina je bitna ne samo radi toga da bismo stekli kontiunitet i da nam se ne bi nakupilo stvari, kao što sam pisao i ranije (bolje je i lakše raditi svaki dan po malo – to je zapravo i jedini normalan način – nego sve odjednom, što je u principu i nemoguće. A i ako je moguće nikada neće biti kvalitetno i temeljito kao u prvom slučaju).

Disciplina je bitna i radi toga da ne izgubimo zalet; pomaže nam da ‘uđemo u fazon’. Kada ste disciplinovani i kada svaki dan radite ono što je potrebno, onda vam to pređe u naviku; ne postavljate pitanje da li to možete uraditi, nego jednostavno uradite. Kod discipline nije bitna količina, koliko nešto radite, bitan je samo kontinuitet – da svaki dan uradimo nešto, bez obzira koliko to izgledalo malo ili čak beznačajno, kako se zalet koji smo uzeli ne bi prekinuo.

Disciplina nam pomaže da mozak programiramo na kontinuitet. Mozak navikne da će raditi određenu radnju u određenom periodu i onda mu to ne pada teško. Zato je važno ne prekidati disciplinu, jer se vrlo teško vratiti poslije. Izgubite nit i onda ne znate kako da nastavite. Puno je lakše držati kontunitet, radeći svaki dan po malo, nego zapuštati, pa onda pokušavati nadoknaditi.

Zato sam odlučio da u svoj život uvedem novu disciplinu: kontrolisanje korištenja društvenih mreža.

Ne divim se ljudima koji nemaju društvene mreže i koji se hvale time što ih nemaju. Ne divim se ni onima koji se hvale kako su izdržali bez društvenih mreža godinu/dvije. Ne smatram da su oni koji nemaju društvene mreže bolji od onih koji ih imaju. Ali vjerujem da su oni koji se mogu kontrolisati produktivniji od onih koji ne mogu; da su oni koji znaju za šta ih koriste, produktivniji od onih koji ne znaju.

U konačnici svako ima pravo da svoje vrijeme koristi kako želi i ja nemam pravo nikoga da osuđujem. Međutim, odlučio sam da sebe testiram. Upravo da vidim koliko cijenim sebe, svoje vrijeme, koliko sam i jesam li ovisan o društvenim mrežama! Isključio sam se bio dva dana. Potpuno. Nijedna društvena mreža, pa ni viber. Ako je šta bitno, neka zovu direktno.

Bilo je malo teško prvih nekoliko sati. Navikli smo da svako malo gledamo na mobitel, bez obzira da li došla notifikacija ili ne. Bojimo se da nešto ne propustimo, da ne dođe na viber ili Facebook kakva važna poruka. I ranije sam pokušavao da kontrolišem korištenje na način da mobitel ostavim na drugom kraju sobe. Međutim, to nije ni blizu učinkovito kao kada ugasite potpuno. Sada gasim svako večer i palim tek nakon što jutro odmakne, odnosno nakon što završim svoju jutarnju rutinu: kahva I čitanje.

Kontrolisanje korištenja društvenih mreža nije samo pitanje čuvanja i planiranja svoga vremena, nego i pitanje discipline. Odnosno planiranje svoga vremena i disciplina idu pod ruku. Ne možete planirati svoje vrijeme i obaveze, tj. ispuniti planirano ako niste disciplinovani. A ta disciplina podrazumijeva uklanjanje svih remetilačkih faktora. Uklanjanje na onaj period koji je dovoljan da sve završimo na vrijeme. Tu svakako spadaju društvene mreže.

Odredite period kada ćete biti isključeni sa društvenih mreža. Krenite polahko, a poslije to povećavajte. Vidjet ćete da je moguće živjeti, a da niste online 24 sata. Budite malo sebični prema sebi i svome vremenu. Budite malo nedostupni. Cijenite sebe i svoje vrijeme. Ali i svoj plan i svoje obaveze.