Na šta smo fokusirani

Na šta smo fokusirani

  • Post category:Motivacija

Uživam i volim da čitam i pišem o uspjehu. Čitam zato što mi to pomaže, motiviše. Pišem zato da bih to drugima prenio, ali i da bih bio bolji u pisanju. Čitam i pišem da bih manje kritikovao, da bih imao manje vremena za gluposti i besposlicu. Čitam i pišem da bih jednog dana mogao pisati knjige. Čitam i pišem da bi iza mene ostao trag. Čitam i pišem jer nekome mogu pomoći. Znam šta želim i tome sam posvećen.

Mnogi će vam, kada im govorite o uspjehu, reći kako su to znali, kako to znaju ‘’iz života’’, kako je to jednostavno, kako tu nema ništa specijalno. Kada ih pitate zašto onda ne žive tako, ako već znaju kako treba, uglavnom ostajete bez odgovora. A i ako dobijete odgovor, onda su to uglavnom opravdanja i ‘’filozofiranja’’.

Da bi osoba bila uspješna, mora znati šta želi. Mora znati koji joj je cilj. Jer samo tako zna kuda ide. Ako nema cilj i ne zna šta želi, neće znati kuda ići. Naravno, to ne znači potpuno slijepo slijeđenje tog cilja, ali o tome ću pisati posebno.

Međutim, ima ljudi koji znaju šta hoće, imaju cilj, ali opet ne uspiju. Zašto? Zato što se NE FOKUSIRAJU na CILJ, nego na PREPREKE. Naša bol i odustajanje nastaju upravo zbog toga: fokusiramo se na prepreke. Njih ima, naravno, i uvijek će ih biti. Kada bi se svim svojim bićem fokusirali na cilj, prepreke nam ne bi smetale.

Kada se fokusiramo na prepreke, kako to kaže Tony Robbins, onda sebi postavljamo pitanje: mogu li ja to? Kada se fokusiramo na cilj, rezultat i uspjeh, onda je pitanje: kako to mogu uraditi? Čim sebi postavimo pitanje ‘’mogu li ja to?’’ već jednim dijelom smatramo da ne možemo. Jer, da mislimo da možemo i da vjerujemo da možemo, ne bi postavljali pitanje da li možemo.
Reći ćete da nije dovoljno samo se fokusirati na ono što želimo! Nije! Apsolutno sam saglasan sa vama. Ali, to je prva stepenica. To je početak. Odatle sve kreće.

Ovo je istina koju sam doživio na svojoj koži. Kada sam odlučio da želim biti trener za govorništvo i javni nastup, sve što mi je moglo pasti na pamet, bilo je: NEUSPJEH, NE MOŽEŠ TI TO, IMA STOTINE DRUGIH KOJI SE VEĆ TIME BAVE, BOLJI SU OD TEBE, KO ĆE TEBE SLUŠATI?

Fokusirao sam se na prepreke, a ne na ono što sam želio i što i danas želim. Danas bih vjerovatno bio na istom mjestu da nisam promijenio paradigmu, da nisam promijenio razmišljanje, da nisam pomjerio fokus sa prepreka na ono što želim.

Zato je prvi korak da znate šta želite i da se fokusirate na to. Naravno da put dotle neće biti lahak. Ima dosta stanica na koje ćete morati svraćati.

(Slika: https://www.pexels.com/photo/accurate-action-adult-aim-416760/)