ODBACITE ODBIJANJE

ODBACITE ODBIJANJE

  • Post category:Motivacija

‘’Historija je pokazala da su najpoznatiji pobjednici obično nailazili na teške prepreke prije nego što su uspjeli. Pobijedili su zato što su odbili da ih porazi obeshrabre.’’

(B.Č. Forbes, osnivač časopisa Forbes)

Život je pun odbijanja. To je tako. Drugačije ne može biti. Što duže budemo odugovlačili sa prihvatanjem te činjenice, bit će nam teže. Ne mogu svi prihvatiti ono što radimo; ne može se to svima sviđati; ne mogu to svi podržavati. Baš kao što ni mi ne volimo sve i ne podržavamo sve. Kada mi odbijamo nekoga, to je ok, ali kada nas neko odbije, onda imamo problem?!

Moje je da radim, da kucam na vrata… Znam da će na nekim vratima neko reći: ‘’Izvolite, uđite…’’ Možda baš nakon deset odbijenica, jedanaesta vrata budu uspješna. Ali moram pokucati na ta jedanaesta. Ako nakon deset zatvorenih vrata odustanem i kažem: ‘’Mah, nema šanse…’’ onda naravno i da nema šanse. Mada, ni to što sam ušao ne znači da sam uspio. Možda me istjera kada mu sve ispričam…

To što su me svi do sada odbijali, ne znači da me onaj sljedeći kojeg upitam, neće prihvatiti. Niti da me ni on neće odbiti. Ali idem dalje…

Međutim, ima i onih koji nikada nisu krenuli, koji nikada nisu pokucali ni na jedna vrata, jer ih je strah, ne da niko neće otvoriti, nego da će ih, kada im otvore vrata, otjerati i zabraniti da više ikada prođu ispred njihove kuće. Vrlo moguće. Pa šta? Ako ćete vjerovati svakoj osobi koja vam kaže da ste nesposobni, da je glupost to što nudite, a bez da su imali priliku da probaju, onda imate ozbiljan problem. Drugo je kada osoba uzme ono što vi nudite, a vi se ne pokažate u najboljem svjetlu, pa vam kaže da ste nesposobni. No, ni to nije znak da odustajete. To je samo povratna informacija koju trebate iskoristiti da biste bili bolji.

Kao što kaže Jack Canfield, u svojoj sjajnoj knjziti ‘’Uspjeh, što da ne’’, odbijanje zapravo i ne postoji. To je samo zamisao u našoj glavi. Ako pitamo djevojku da izađe sa nama na večeru i ona ne pristine, ništa nismo izgubili. Opet ćemo večerati sami, baš kao što bismo večerali i da je nismo pitali.

Istina je da ništa ne gubimo ako tražimo, a puno toga možemo dobiti. Šta nas košta da pitamo? Da nazovemo? Da predstavimo našu agenciju/firmu, predstavimo i ponudimo naše usluge/proizvode? Posebno ako je naš posao tek na početku? Da bi ljudi čuli za vas, morate im dati do znanja da postojite.

I ne brinite, nisu sa druge strane ništa pametniji i sposobniji od vas, bez obzira na kojoj poziciji bili i koju titulu imali. Oslobodite se kompleksa manje vrijednosti! Zašto bi tamo neko bio vrjedniji od vas? Po čemu je to on ili ona bolji/bolja? Zato što je direktor? Šef? Ne nasjedajte na te zamke vaše podsvijesti.

Odbacite odbijanje i pokažite da ste i vi veliki.