Spremite se

Spremite se

  • Post category:Motivacija

SPREMITE SE

Svijet je pun onih koji su rekli „poslije“, ali to „poslije“ nikada nije došlo. Napravite plan i krenite sada!“

U prošlom tekstu pisao sam o planu, zašto je važan i šta nam omogućava. Postoji izreka koja kaže: „Džaba što vam vjetar u jedra puše, ako nemate luku u koju pristajete.“ Svako od nas je brod, naš cilj je luka, a plan je mapa koja nas vodi do te luke. Dakle, plan nam pomaže da ne odlutamo, da se ne izgubimo, da ostanemo na ispravnoj stazi, pomaže nam da se vratimo ako skrenemo pogrešno.

Međutim, ne smijete se samo fokusirati na cilj; morate se fokusirati i na put koji vodi do cilja, na proces. Zato što je taj proces, a ne cilj, ono što vas čini jačim, stabilnijim, pametnijim. Na tom putu učite. Kao što kaže Jim Rohn: „Nemojte samo biti posmatrači, budite učenici.“ I drugo: „Postanite bogati, ne radi bogatstva, nego radi onoga što ćete morati proći da biste postali bogati.“ Iskustvo je ono što će vas učini pametnijim i boljim.

Naravno, taj put nije lahak i nije uvijek onakav kakav se čini. Uglavnom bude puno teži nego što mislimo da će biti. Često puta nećete moći mijenjati okolnosti koje vas zadese na tom vašem putu, nego ćete morati da mijenjate sebe. E zato je taj put, proces bitan; jer vas tjera da budete bolji i da se mijenjate. Tjera vas da svaki dan radite na sebi, jer samo tako možete biti bolji.

Koliko su bitni cilj i put do cilja, toliko je bitna i priprema. Kao i za svaki put na koji idete – i bukvalno i figurativno – i za ovaj put morate izvršiti pripreme.

Prva stvar koju morate da znate jeste da će na putu uspjeha biti poteškoća. Uspjeh nije lahak; i ne treba da bude lahak, niti je ikada iko kazao da je lahak. Dakle, bit će teško. Sama vaša svjesnost o ovome i spremnost na takav put, već na samom početku je uspjeh. Na taj način ćete se pripremiti za silna iskušenja i prepreke na koje ćete nailaziti. One vam neće biti iznenađenje kao mogim drugima, što dovodi do toga da u većini slučajeva odmah odustaju. Stoga, naoružajte se strpljenjem i sviješću da će biti teško i da će put biti pun prepreka i teškoća. Ali, zato kada pređete taj put sa svim tim poteškoćama, bit ćete daleko jači, otporniji i iskusniji od mnogih. I to iskustvo je vrjednije nego sam cilj; jer cilj ćete ostvariti, a iskustvo ostaje. Ono će vam pomoći da realizirate nove ciljeve i da shvatite da nikada ni za jedan cilj i san nije kasno.

Isplanirajte svoje vrijeme, dan, sedmicu, mjesec, godinu. Naravno, ne znači da ne smije biti izmjena u tom planu nakon što ga napravite. Smije, mora i bit će, jer će uvijek biti nekih nepredviđenih okolnosti, ali je radi vas važno da imate plan, jer taj plan je vaša karta, vaša navigacija koja vam pomaže da ostanete na putu, da ne zalutate i da se ne izgubite.

Na taj način, kada isplanirate sebi dan i kada ispunite svoje zadatke i ciljeve, osjećat ćete se ispunjeno, zadovoljno. I sama ta činjenica bit će vam motivacija da nastavite dalje, da napravite plan i za idući dan i da ga ispunite. Vremenom će vam to preći u naviku i postati disciplina.

Plan će vam pomoći da se oslobodite strahova i sumnji… O kojima pišem u narednom tekstu.