Počnite sada

Počnite sada

  • Post category:Motivacija

“Onaj ko misli da je dovoljno dobar da više ne treba da radi, već je počeo da ide ka dnu“
U prošlom blogu pisao sam o tome kako moramo krenuti sa onim što imamo; kako ne možemo i ne smijemo čekati „pravi momenat“. Jer, takav momenat nikada neće doći. Ali apsolutno nikada. Ja još uvijek ne znam, niti sam čuo za nekoga ko je doživio taj pravi momenat. Jer, nikad nije sve potaman. Imate ono što imate. Sa tim počinjete i na tome gradite ostalo. To vam je temelj. „Ali, šta ako mi to nije dovoljno?“, neko će od vas možda upitati. Dovoljno je za ono što možeš da ostvariš sa time. Za početak koristite onoliko koliko imate i možete. Naravno, sanjajte veliko. Vaše trenutne okolnosti vas ne smiju ograničavati; ograničavaju vas samo trenutno. Toga morate biti svjesni. Morate biti svjesni okolnosti i resursa. Kako budete radili, tako će se i vaši resursi poboljšavati, tako ćete vi stjecati sve više znanja i iskustva. A onda će vam to omogućiti da idete dalje.
Postoji jedna indijska poslovica koju sam čuo od pokojnog Zorana Đinđića, a ona kaže: „Ako moraš da progutaš žabu, nemoj puno da je gledaš. Progutaj je odmah. Ako morate da progutate više žaba, prvo progutajte najveću.“ Žaba je taj početak. Progutajte ga. Biće gorko, zapet će u grlu, ali će proći. Nema čekanja, nema sutra, postoji samo danas. Danas morate krenuti. Što više čekate da uradite nešto što morate da uradite danas, veće su šanse da to nikada nećete uraditi. Morate početi prije nego što ste spremni.
Druga dilema sa kojom se suočavamo je (ne)znanje. Najčešće ćete sami sebe uvjeravati kako ne znate dovoljno i kako ta količina znanja nije dovoljna da biste počeli. Laž. To je samo izgovor koji svi pravimo zato što nas je strah da počnemo. Strah nas je da nećemo uspjeti; strah nas je da će nam se ljudi smijati ako propadnemo; strah nas je nekih novih obaveza i problema koji mogu iskrsnuti; strah nas je toga šta će misliti i reći ljudi. Strah nas je svega onoga čega nas nikada prije nije bilo strah. A samo da bismo pronašli izgovor da ostanemo u svom komforu.
Dugo sam se premišljao da krenem sa onim što sam imao, misleći da to nije dovoljno. Dugo sam odbijao da počnem, ne želeći da se suočim sa mogućim neuspjehom i ismijavanjem ljudi. A onda sam pročitao rečenicu Billa Gatesa: „Samo oni koji dožive velike padove, mogu napraviti velike uspjehe“. Ja nisam doživio pad, ali svakodnevno doživljavam i nailazim na prepreke, koje otežavaju put i odustajanje čine puno lakšim i primamljivijim od nastavka puta. Odvažio sam se i krenuo da se bavim nečim čime se nikada ranije nisam bavio, nečim o čemu jesam maštao, ali nisam vjerovao da će biti moguće. Počeo sam da radim kao trener, edukator za govorništvo, prezentacijske vještine i javni nastup. Sam sam učio, sam sam istraživao, čitao na desetine članaka, knjiga, gledao stotine videa… To je ono što sam napisao u prvom svome blogu – koristite potencijale koje vam nudi internet. Ja sam ih iskoristio. I koristim i dalje.
Naravno, ja sam imao i sreću da sam kroz neke druge poslove i kroz neformalno obrazovanje vidio da imam „šlifa“ za javne nastupe, te da se snalazim u tom polju. Zatim sam bio na nekoliko edukacija koje su me motivisale na to da se i ja jednog dana počnem baviti tim poslom. I ono što govorim na svojim radionicama, treninzima, seminarima jeste da svako može da postane dobar govornik! Ali, ne samo to! Nego čak da ide toliko daleko, pa da također jednog dana bude edukator i predavač u ovoj oblasti.
Put ka ostvarenju svojih ciljeva i snova nije lahak, ali je puno lakši nego da živite nečije tuđe ciljeve i snove.