Koristite potencijal

Koristite potencijal

  • Post category:Motivacija

Živite život na takav način, da ono što radite bude proizvod vašeg ponašanja, vaše odluke i izbora, a ne nečijeg naredjenja ili pritiska. To je sloboda. To je uspjeh – da živite život po vašim pravilima.

Donedavno ni sam nisam bio svjestan potencijala i mogućnosti koje nam pruža internet. Naravno, uglavnom sam internet smatrao više korisnim, nego štetnim, ali valjda nisam bio svjestan te korisnosti. Vjerovatno ga ni sad ne koristim onoliko koliko mogu i koliko bih trebao, ali sigurno koristim više nego prije. I za razliku od prije, sada tačno znam šta tražim i za šta da koristim.

Internet kao potencijal

Zahvaljujući internetu, skoro da nam ne trebaju kursevi ni za šta. Konkretno za oblast kojom sam ja počeo da se bavim: Govorništvo, Javni nastup i Prezentacijske vještine. Nažalost, kod nas tržište u tom segmentu nije razvijeno ni približno kao na Zapadu, gdje je ta oblast skoro postala nauka sama za sebe. Danas na YouTubeu možemo naći seminare, tutoriale, instrukcije potpuno besplatno, a koje je neko ranije plaćao nekoliko stotina dolara da bi to slušao i gledao. Postoji na stotine i stotine besplatnih članaka i knjiga. I većina ljudi to ne koristi!

Ovo sam shvatio kada sam vidio da moram da radim na sebi, da ulažem u sebe. Zapravo, ne kada sam vidio, nego kada sam odlučio. Vidio sam to mnogo prije, ali nisam ništa poduzimao. Shvatio sam također da ljudi, odnosno omladina nisu spremni da ulažu u sebe. Valjda zato što to ulaganje znači odricanje – odricanje uglavnom od silnih kahva, odricanje od slobodnog vremena, odricanje od spavanja, odricanje od gledanja serije. U biti nije ni važno čega, ali svaki uspjeh, svako ulaganje traži neku vrstu odricanja. Nekada veću, nekada manju.

Iskoristimo potencijal u nama i oko nas

Najveće odricanje koje svako mora da podnese, ukoliko želi uspjeh, bez obzira u kojoj branši i kojem polju, jeste izlazak iz komfort zone. I upravo ta neodlučnost da se izađe iz komfort zone jeste uzrok neuspjeha. Jer, uspjeh nije lahak, uspjeh ne dolazi preko noći; uspjeh ne dolazi spavanjem po sedam, osam sati; uspjeh ne dolazi redovnim obrocima, pa kahvama poslije toga. Ne! Uspjeh dolazi odricanjm od svega toga.

Nisu svi spremni da spavaju samo četiri, pet sati. Nisu svi spremni da ustaju u pet i budu na nogama do 11 navečer, pa i više. Nisu svi spremni da jedu kad stignu, a možda i da ne jedu nikako. E zato uspjevaju samo oni koji su spremni na ovo; oni koji su spremni da izađu iz svog komfora; oni koji su spremni da se pate (da se razumijemo: ne smatram se ja još uspješnim, niti sam neko ko sve ovo nabrojano u punom kapacitetu implementira; ali, konstantno radim na tome i sve to proživljavam).

Zapamtite ovo: period patnje će proći. Morate se pokrenuti; ako se pokrenete trpit ćete određeni period! Ali, ako se ne pokrenete, trpit ćete cijeli život. I nakon najcrnje noći, svane zora. Bolje je trpiti sedam dana, mjesec, godinu, nego cijeli život.

Iskustvo kao potencijal

Sve ono što ću pisati na ovoj stranici, rezultat je mog iskustva, odnosno onoga kroz šta sam prošao i još uvijek prolazim. Ono što ćete ovdje čitati, nije pročitano negdje drugo, pa prepričano. Naravno, bit će i toga, ali ću to jasno naglasiti.

Odlučio sam da se bavim onim čime volim i da svojim primjerom dokažem da se u našoj domovini može živjeti radeći ono što volite, bez obzira šta to bilo. Želim da pokažem svojim primjerom da je san moguće ostvariti i ovdje, a ne samo vani. Ova stranica posvećena je upravo vama koji želite da živite svoj san, a još uvijek nemate hrabrosti da napravite pri korak. Taj prvi korak napravićemo zajedno. Jer, ni ja svoje snove još ostvario nisam.